• Kayseri Bilim Merkezi
  • Kayseri Bilim Merkezi
Anadolu Harikalar Diyarı içerisinde yer alan, Kayseri Bilim Merkezi, Kayseri Bilim Merkezi projesi kapsamında 2300 m² kapalı sergi alanında, 160 adet sergi ünitesinin yer almaktadır. Başlıca sergi temaları Temel Bilimler, Günlük Hayat ve Teknoloji, Okul Öncesi ve Kayseri olarak belirlenmiştir. Kayseri Bilim sergi alanlarının yanı sıra eğitim programlarının gerçekleştirileceği atölye ve laboratuvar alanları ve planetaryum da bulunmaktadır.
Bilim merkezleri, etkileşimli sergileriyle, ziyaretçilerinin bilimsel olguları deneyerek tecrübe etmelerini, keşfederek anlamalarını sağlamaktadır. 
Temel bilimler, yeni teknolojiler ya da güncel konular gibi bilimle ilgili birçok konu sergilerin temasını oluşturabilmektedir. Bilgiyi klasik yöntemlerle aktarmak yerine görsel, işitsel ve duyulara hitap eden etkileşimli düzeneklerle aktaran sergiler, kimi zaman bilgisayar programları, mekanik ve elektronik düzenekler, kimi zaman da basit ahşap oyuncaklarla bilimsel gerçekleri ziyaretçilerle buluşturmaktadır. 
Sergiler, sadece belli bir yaş grubuna hitap edebildiği gibi her yaştan insanın faydalanabileceği şekilde de tasarlanabilmektedir. Böylelikle, ziyaretçilerin bilim merkezlerini ailecek gezmelerini mümkün olmaktadır.

Bilim Merkezinde Bulunan Diğer Bilimler

Planeteryum
Planetaryumlar, astronomi ve gökyüzüyle ilgili eğitici ve eğlendirici gösterileri bir seyirci topluluğuna sergileyebilmek için özel olarak tasarlanmış sinema salonu benzeri yapılardır.  Planetaryumların en önemli özelliği yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin ve bunların gerçekçi hareketlerinin yansıtılabildiği kubbe biçimli büyük projeksiyon ekranlarıdır.
Planetaryumlar için özel hazırlanmış filmlerle ziyaretçiler, yıldızlara, bir DNA molekülüne ya da bir mikroçipin içine heyecanlı yolculuklar yaparak gezegenimizin görkemini keşfetmektedirler.

Dinlenme Mekânları
Bilim merkezi içerisinde bulunan caféler, restoranlar ve dinlenme noktaları ziyaretçilerin ihtiyaçlarını gidermelerine ve bilim merkezini gezmenin verdiği yorgunluğu üzerlerinden atmalarına imkân sağlamaktadır.
Bilim merkezleri bulunduğu bölgeye has özellikleri de bünyesinde barındırmaktadır. Böylelikle yerel ziyaretçilerin bilimi kendileriyle özleştirmeleri kolaylaşmakta, yabancı ziyaretçilerin de kentin kimliğiyle ilgili fikir edinebilmeleri sağlanabilmektedir. 
 
Bilim merkezlerinde sergilerin içeriği ve düzenlenmesi konusunda zaman içinde evirilmiş farklı yaklaşımlar uygulanmaktadır. Önceleri sergiler, temel bilimlerden belli bir konuyu işleyen birbirinden bağımsız düzeneklerden oluşmaktaydı. Daha sonraları belirli bir tema etrafında belirli bir akış şeması izleyen ve bu tema etrafındaki sergi ünitelerinin bir araya gelmesinden oluşan sergiller geliştirilmeye başladı. Bugün bu iki yaklaşım kimi zaman kendi başına kimi zaman da birlikte kullanılmaktadır.