BİR YÜCE DAĞ ERCİYES

Kayseri’nin simgesi Erciyes Dağı, 3917 m. yüksekliği ile İç Anadolu Bölgesi’nin birinci, Türkiye’nin beşinci büyük dağıdır. Püskürttüğü tüflerin binyıllarca aşınması sonucunda Kapadokya’nın simgesi peribacaları oluşmuştur. Antik çağlarda bölge halkını o kadar etkilemiştir ki, Kültepe tabletlerinde ve çağdaş kitabelerde kutsal dağ olarak bahsedilmiştir. Asur ve Hitit dönemlerinde “Aşkaşipa” ve “Harhara” gibi isimlerle kutsanan Erciyes, Hellenistik ve Roma dönemlerinde Argaios” veya “Argaeus” ismiyle anılmıştır. Bu dönem sikkelerinde Erciyes, farklı tasarımlarla yüzyıllarca kutsal dağ olarak betimlenmiştir. 

Dağın zirvesine çıkıldığında hava açıksa Kapadokya' dan Toroslar' a kadar uzanan bir bölgenin muhteşem manzarası izlenebilmektedir. Ünlü gezgin ve coğrafyacı Strabon (M.Ö. 63-M.S. 24) o dönemlerde yazdığı satırlarda bu durumu ‘açık ve güneşli bir günde dağın tepesinden Akdeniz ve Karadeniz görünüyor’ diye anlatmıştır.

Toz karı, zorlu tırmanış rotaları, zengin florası, faunası ve yaylaları ile sporcuların, doğa âşıklarının ve macera tutkunlarının uğrak yeri olan Erciyes, Kayseri Havalimanı’na 25 dakika, Kayseri şehir merkezine 20 dakika ve Kapadokya’ya 60 dakika uzaklıkta olmasıyla ulaşımı en kolay ve en önemli kayak merkezlerindendir.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Ulusal Fotoğraf Amatörleri Derneği (UFAD) tarafından düzenlenen “Bir Yüce Dağ: Erciyes” fotoğraf sergisi ile Erciyes Dağı’nın şehrin farklı noktalarından görünen iç açıcılığı, sadeliği, güzelliği, çeşitliliği ve şehre kattığı değeri vurgulanmaya çalışılmıştır.