Başkan Büyükkılıç, 28 kromozomu ile
genetiği bugüne kadar bozulmadan gelen ata tohumu Gacer buğdayından üretilen
Develi Gacer ekmeğinin önemli bir değer olduğunu belirtti.
Gacer ekmeğinin üretiminin Kent Etmek
tarafından modern koşullarda el değmeden gerçekleştirildiğini kaydeden Başkan
Büyükkılıç, “Genetiği bozulmamış ata tohumundan üretilen Gacer buğdayı özel bir
çeşit olması ve üretiminin az olması nedeniyle piyasadaki diğer tür
buğdaylardan daha pahalı. Ayrıca üretiminde de özel emek istiyor. Ancak biz
Gacer Ekmeği’nin tanıtımı ve daha çok kitleye ulaşabilmesini de arzu ediyoruz.
Bu nedenle 250 gram Gacer Ekmeği’ni Kent Ekmek büfelerinden 5 TL’ye satılması
yönünde fedakârlıkta bulunduk” diye konuştu.
Tarıma önem verilmesi gerektiğini bir kez
daha yineleyen ve bu dönem verdiği talimatlardan birisinin de tarıma daha çok
destek verilmesi yönünde olduğunu ifade eden Başkan Büyükkılıç, sulama ve
hayvancılık konusunda, çevreye yönelik insanların toprakla buluşması
konusunda iyi niyetli çalışmaların olacağını, çiftçiye buğday alım garantisi
vermek suretiyle üretimi teşvik edeceklerini belirtti.
GACER EKMEĞİ HAKKINDA
Kaplıca buğday grubuna giren
28 kromozomlu tahıl, Kayseri ve çevresinde gacer ismiyle biliniyor. Develi’nin
köylerinde yetiştirilen Gacer buğdayı, genetiği değiştirilmemiş ata soyu olan
antik bir buğday türüdür. Develi ilçesiyle adı özdeşleşmiş Gacer buğdayından
yapılan ekmek, zengin protein içeriği, kepekli öğütülmesi ve tam organik olması
ile diğer ekmeklere rakip olacaktır. Yüksek lif ve kepek içeriği, düşük
glisemik indeksi ile hazmı kolaylaştıran ekmek, kilo problemi yaşayanlar için
çare olabilecektir. Gluten içeriğinin düşüklüğü ile de dikkat çeken Gacer
buğdayı, posa içeriği bakımından çok iyi ve protein içeriğinin kaliteli
olmasından dolayı tercih edilmektedir. Gacer diğer tahıllardan farklı olarak
hiçbir işlem görmeden direk tarladan harman sonrası tüketilebildiği için besin
kayıplarına da uğramamaktadır.