Programın yapılacağı otel önünde bulunan Başkan Büyükkılıç
ile Vali Gökmen Çiçek’i Çiçekçiler Çarşısı önünden geçtikleri sırada esnaf
güllerle karşılayarak, ‘Kayseri’ye hoş geldiniz’ diyerek, sarı ve kırmızı gül
hediye etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan,
Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası
kapsamında bir otelde gerçekleşen Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Gastronomi
Programı’nda konuşan Başkan Büyükkılıç, gastronomi alanında bir yol haritası
çizdiklerini, UNESCO’nun ulusal bazda Kreatif Şehirler Ağı’na girdiklerini
anlattı.
Kayseri’nin zenginliğini tanıtmak için gayret
gösterdiklerini ifade eden Büyükkılıç, “Bu şehirde yüzlerce medeniyet gelmiş,
geçmiş ve yaşamış. Elbette her biri bir kazanımı, zenginliği geleceğe taşımış.
Bu anlayış içerisinde biz Kayseri’mizi daha zengin konumda insanlığın hizmetine
sunmak, bu kazanımları göz ardı etmemek adına bir gayretin içerisine girmeliyiz
diyoruz. Bu zenginliklerimizi gerek ürünler bazında, gerek ürünlerin
oluşturduğu yemek çeşitleri bağlamında hayata geçirmeye çalışıyoruz” dedi.
“SONBAHARDA ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA YAPACAĞIZ”
Özvatan’dan Tomarza’ya, Yahyalı’dan Develi’ye ve
Pınarbaşı’dan İncesu’ya kadar her ilçenin ayrı bir ürün zenginliği olduğunu
vurgulayan Başkan Büyükkılıç, “Sonbaharda Kayseri’mizde önemli ve anlamlı
ulusal bazda bir çalışma yapacağımızın şimdiden müjdesini veriyorum. Bu arada
şehrimizin gerdanlığı olan kalemizde her akşam sanatçılarla, yeme içme ürünleri
ile bu haftayı sizlerle paylaşıyoruz” diye konuştu.
Büyükkılıç, 26 Mayıs’ta Ziraat Türkiye Kupası’nın final
maçında Yukatel Kayserispor’a da başarılar dileyerek, “Kupa kayserimize yakışır
diyoruz” ifadelerini kullandı.
VALİ ÇİÇEK, KAYSERİ ÜRÜNLERİNE “MUHTEŞEM” DEDİ
Kayseri Valisi Gökmen Çiçek de, Kayseri’de pastırma, mantı
ve sucuğun yanı sıra çok sayıda ürünleri olduğunu gördüğünü belirterek, tandır
böreği ve nevzine tatlısını ‘muhteşem’ olarak niteledi. Başkan Büyükkılıç’tan
Kayseri’nin Kreatif Şehirler Ağı’na dahil edildiğini öğrendiğini vurgulayan
Vali Çiçek, “İnşallah devamı da gelir. Bu çok muhteşem bir olay, gastronomi
denilince akla ekonomi gelir” dedi.
Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy ise, oda
tarafından 2021 yılı içerisinde 12 yeni coğrafi işaret tescil başvurusu
gerçekleştirdiklerini, mevcut tescilli ürünlerden olan pastırma, mantı ve
sucuğun tescil içeriklerini yenilediklerini söylerken, İl Kültür ve Turizm
Müdürü Şükrü Dursun da Türk mutfak kültürü hakkında bilgiler vererek, Kayseri
mutfağının tanınırlığının artırılmasının temel amaçları olduğunu ifade etti.
Konuşmaların ardından gastronomi festivallerinde dereceye
giren öğrencilere hediyeleri, Başkan Büyükkılıç’ın yer aldığı Kayseri protokolü
tarafından takdim edildi. Program kapsamında protokol, sergilenen coğrafi
işaretli ürünleri inceledi.