Başkan Çelik Avrupa Birliği'nin başkenti sayılan Strazburg'dan AB'ye mesaj verdi

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin Fransa'daki Strazburg Şubesince düzenlenen Anadolu Bahar Festivali'ne katıldı ve festivalde Avrupa'ya önemli mesajlar verdi. Türkiye'nin 20 yıl önceki Türkiye olmadığını belirten Başkan Çelik, "Belki 20 yıl önceki Türkiye'ye AB çok şey katabilirdi; ama şimdi Türkiye AB'ye çok şey katar. Türkiye'nin gücü Avrupa'yı daha güçlü hale getirir" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri'nin kardeş şehirlerinden olan Fransa'nın Strazburg şehrinde bir dizi temasta bulundu. Başkan Çelik, temasları sırasında Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin Fransa'daki Strazburg Şubesince düzenlenen Anadolu Bahar Festivali'ne de katıldı.

Strazburg'da bulunan Yunus Emre Camii ve Özel Yunus Emre Lisesi'nin bulunduğu komplekste kurulan festival alanındaki açılış törenine Başkan Mustafa Çelik'in yanı sıra Strazburg Başkonsolosu Özgür Çınar, Strazburg Belediye Başkan Yardımcısı Nawel Rafik-Elmrini, Eski Milletvekili ve Strazburg İl Genel Meclisi Başkan Yardımcısı Jean Philippe Maurer, yöneticiler ve Strazburg halkı katıldı.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, festivalde yaptığı konuşmada Strazburg'da yaşayan Türklerin büyük bölümünün Kayseri kökenli olduğunu ve bu nedenle iki şehir arasında önemli bağların bulunduğunu söyledi.

"TÜRKİYE, 20 YIL ÖNCEKİ TÜRKİYE DEĞİL"

Konuşmasında Kayseri ve Türkiye hakkında bilgi veren ve Türkiye'yi Avrupa Birliği ile karşılaştıran Başkan Çelik, Avrupa Birliği'nin başkenti sayılan Strazburg'dan önemli mesajlar verdi. Türkiye'nin Avrupa ortalamasının üzerinde büyüdüğünü, Kayseri'nin de Türkiye ortalamasının üzerinde büyüyen bir şehir olduğunu ifade eden Başkan Çelik, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki Türkiye son yıllarda olağanüstü başarılar gösterdi. Daha önce Avrupa'ya geldiğimizde buradaki yatırımlara gıpta ile bakardık; ama şimdi gıpta ile baktığımız her şey hatta fazlası Türkiye'de var. Çünkü Türkiye Gümrük Birliği anlaşmasının yapıldığı 20 yıl önceki Türkiye değil. Belki 20 yıl önceki Türkiye'ye AB çok şey katabilirdi; ama şimdi Türkiye AB'ye çok şey katar. Türkiye'nin gücü Avrupa'yı daha güçlü hale getirecek durumda" dedi.

Konuşmasında Kayseri'yi de anlatan Başkan Mustafa Çelik, Kayseri'nin ticaret şehri olduğunu, ticari genlerini 6 bin yıllık tarihinden aldığını söyledi. Kayseri'nin planlı bir şehir olduğunu da ifade eden Başkan Çelik, "Kayseri'de çarpık kentleşme ve gecekondulaşma yok. Her hizmet planlı programlı yapılıyor. Kişi başına düşen yeşil alanda Avrupa ortalamasının üzerine çıktık. Şehrimizdeki planlı gelişme huzuru da sağlıyor. Kayseri aynı zamanda hayırseverler şehri. Okullarımızın büyük bölümünün üzerinde hayırseverlerimizin ismi yazılı" diye konuştu.

İKİ BAŞKAN BİR ARAYA GELDİ

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Fransa temasları çerçevesinde Strazburg Belediye Başkanı Roland Ries'le de bir araya geldi. İki başkan Strazburg Belediyesi'nde bir görüşme yaptı. Görüşmede Kayseri ve Strazburg şehirleri arasındaki ilişkiler ile Strazburg'da yaşayan Türk vatandaşlarının durumu ele alındı.