Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri Kalesi restorasyon çalışmalarıyla ilgili basın mensuplarına bilgi verdi ve ilk harcı koyarak restorasyon çalışmasını başlattı. Başkan Çelik, Kayseri'nin yaşam merkezi olacak olan Kayseri Kalesi için 40 milyon TL'lik bir yatırım yaptıklarını belirtti. Kale içindeki Arkeoloji Müzesi'ni de basın mensupları ile gezen Başkan Mustafa Çelik, Türkiye'nin en büyük arkeoloji müzelerinden birisini yaptıklarını kaydetti.
Büyükşehir Belediyesi tarafından İç Kale'de başlayan restorasyon çalışması ile ilgili basın mensupları ve Kayseri kamuoyuna bilgi verildi. Restorasyon çalışmalarının başlaması nedeniyle düzenlenen törende bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri Kalesi'nin tarihi önemini vurgulayarak, "Şehrimiz tarihi ve kültürel açıdan adeta bir müze kent durumunda. Pek çok tarihi değere sahibiz. Bunların en haşmetlisi de Kayseri Kalesi" dedi.
"KAYSERİ'NİN YENİ YAŞAM MERKEZİ OLACAK"
Kayseri Kalesi'nin yüksek bir tepede yer almayıp ova içerisinde bulunan bir kale olmasıyla türünün ender örneklerinden birisi olduğunu dile getiren Başkan Mustafa Çelik, iç kaledeki restorasyon ihtiyacının ilk bakışta dahi fark edildiğini belirtti. Kale İçi Kültür Sanat Merkezi projesiyle Kayseri Kalesi'nin şehrin adeta yaşam alanı olacağını vurgulayan ve bu nedenle restorasyonun gerekliliğini dile getiren Başkan Çelik, "Derzleri dökülen, bazı taşları kaybolan, göçme sebebiyle bazı kısımlarına girilemeyen iç kalede onarım ve restorasyon ihtiyacı gözle bile görülebilmektedir. Hatırlanacağı üzere geçmişte göçük olayı da yaşanmıştı. Başka acı olayların yaşanmaması için 20 milyon TL daha harcayarak geniş kapsamlı bir restorasyon çalışması yapma kararı aldık" diye konuştu.
"25 BİN METREKAREDE RESTORASYON YAPILACAK"
İç kale duvarlarının yaklaşık 25 bin metrekare olduğunu ve bu kadar alanda restorasyon çalışması yapılacağını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, arkeoloji müzesi ve kültür sanat merkezinin diğer bölümleri hizmet verirken de restorasyon çalışmasının devam edeceğini belirtti. Restorasyonda ana prensiplerinin mevcut hali ve orijinalliği bozmayacak şekilde minimum müdahale edilerek beden duvarlarının sağlamlaştırılması olduğunu dile getiren Başkan Mustafa Çelik, "Restorasyonun aslına uygun yapılması için üniversitelerden ve diğer kurumlardan 5 kişilik bir bilim kurulu oluşturduk. Kalenin restorasyonunu bu kurul kontrol edecek" dedi.
Kale içine yapılacak birimler hakkında da bilgi veren Başkan Mustafa Çelik, "Burçların içleri elden geçirilerek buralar sanat atölyeleri haline getirilecek. Meydan ve Hunat'a bakan burçların üzerine asansör ve merdiven ile ulaşım sağlanacak. Buralarda seyir terasları ve kafeler oluşturulacak. Kale içinde bodrum ve asma katlarda Kayseri Arkeoloji Müzesi ile kent arşivi, kütüphane, 100 kişilik konferans salonu, idari ofisleri gibi müştemilatları bulunacak. Zemin katında kültür-sanat faaliyetlerinin yapılacağı sosyal alanlar ile kafeler, sanatçılar sokağı, sanat galerileri, açık oturma alanları, açık hava müzesi ve seyir alanları yer alacak" diye konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, kale içinde yer alan caminin de restore edildiğini ifade etti.
40 MİLYON TL'LİK BİR YATIRIM
Restorasyon çalışmalarının maliyetinin 20 milyon TL olduğunu, Arkeoloji Müzesi ve diğer bölümlerle birlikte Kale İçi Kültür Sanat Merkezi Projesinin 40 milyon TL'yi mal olacağını dile getiren Başkan Mustafa Çelik, "Bu yatırım Kayseri Kalesi'ne ve Kayseri'ye değer bir yatırım olacak. İnşallah kazasız belasız bitirerek hemşehrilerimizin ve şehrimize gelen misafirlerin kullanımına açacağız" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, konuşmasının ardından restorasyon çalışmalarının ilk harcını attı ve sıva yaptı.
ARKEOLOJİ MÜZESİ İNŞAATI TAMAMLANDI
Başkan Mustafa Çelik, basın mensupları ve katılımcılarla kale içine yapılan Arkeoloji Müzesi'ni de gezdi. Müze inşaatının tamamlandığını, teşhir ve tanzim ihalesinin de yapıldığını ifade eden Başkan Çelik, proje üzerinden çalışmaların son durumuna ilişkin bilgi aldı. Müzede, Kültepe'den Osmanlı dönemine kadar eserlerin sergileneceğini dile getiren Başkan Çelik, dünyadaki son teknikler kullanılarak yapılan müzenin Türkiye'nin en büyük arkeoloji müzelerinden birisi olacağını kaydetti. Başkan Mustafa Çelik, müzenin içine yapılacak olan Kültepe evi, teşhir alanları, konferans salonu ve diğer bölümler ile üst katındaki dış mekan sergi ve gösteri alanlarını gezdi.