Kayseri Büyükşehir Belediyesi, temiz enerjiye dayalı projelerini çeşitlendirerek arttırmaya devam ediyor. Bu kapsamda özellikle kırsal kesimde gerçekleştirilecek olan Yeşil Enerji (Güneş Enerji Sistemi) ile Hayvan İçme Suyu Temini Projesi, hayata geçirilmeye başlandı.

Sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda, şehri hem merkezde hem kırsalda daha yaşanabilir hale getirmek için proje üretmeye devam eden Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilirlik ve çevre koruma hedefleri doğrultusunda dünyada ve Türkiye’de giderek daha fazla önem kazanan yeşil enerjiye yönelik projeler ortaya koymaya devam ediyor.

Bu kapsamda Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire başkanlığı tarafından geliştirilen ve uygulamaya konulan muhtelif mahallerdeki Yeşil Enerji (Güneş Enerji Sistemi) ile Hayvan İçme Suyu Temini Projesi çerçevesinde, çalışmalar yürütülüyor.

Güneş Enerjisi ile Dağlık Alanlarda ve Meralarda Hayvanların İçme Suyu İhtiyacı Temini

Proje ile yeraltı sularının yeryüzüne çıkartılması için gerekli enerjinin güneş enerjisi sistemi ile sağlanması, bu sayede enerji hatlarının bulunmadığı dağlık alanlarda ve meralarda hayvanların içme suyu ihtiyacının temini gerçekleştirilecek.

Besicilerin Hayvanlarına Uygun Ortam Hazırlanıyor

Projenin pilot uygulamasına Develi Epçe Mahallesi’nde başlanırken, bu doğrultuda mera sahasına sondaj kuyuları açılması, enerji ihtiyacının sabit güneş enerji sistemiyle karşılanması, beton sıvat (havt) yapılması, hayvanların barınacağı ve güneşten korunacağı gölgelik yapılması, tesisin olduğu yerin beton direklerle üstü dikenli tel ve kafes tel ile koruma altına alınması planlanıyor.

Projenin İlk Ayağı Olan Sondaj Çalışmaları Tamamlandı

Yaklaşık 1 ay önce başlayan ve şu ana kadar yapılan çalışmalarda projenin ilk ayağı olan sondaj çalışmaları tamamlanırken, 50 metre derinlikte yeterli debide suya ulaşıldı. Bundan sonraki aşamalar için de gerekli planlamaların yapılarak, projenin hayata geçirilmesi öngörülüyor.

Proje Tamamlandığında, Şehirdeki Hayvancılık Gelişecek, Yaygınlaşacak ve Gelir Artışı Sağlanacak

Proje tamamlandığında şehrin hayvancılığa müsait bölgelerinde hayvan yetiştiriciliği yaygınlaştırılarak,  faaliyetlerin gelişmesi, köyden kente göçün azaltılması ve çiftçi gelirlerinin arttırılması hedefleniyor.