Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'in Kayseri'ye üç OSB projesinden biri olan Güneş Enerjisi OSB'si için çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'in Kayseri'ye üç OSB projesinden biri olan Güneş Enerjisi OSB'si için çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor. Proje için Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan söz alan Başkan Çelik, OSB için düşünülen arazilerde incelemelerde bulundu. Başkan Çelik, "Kayseri bu projeyle enerjide kendi kendine yeterli, hatta sisteme enerji veren bir şehir durumuna gelecek" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri için önemli projelerden biri olan Güneş Enerjisi OSB'si için arazi araştırmalarını sürdürüyor. Başkan Çelik, Bünyan'da bulunan Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi'nin üretim şirketi olan Erciyes Enerji Üretim Sanayi A.Ş.'ye ait güneş enerjisi tesisleri ile Güneş Enerjisi OSB'si kurulması düşünülen arazilerde incelemelerde bulundu. Başkan Çelik, tespit edilen arazilerle ilgili Erciyes Enerji Üretim Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Herdem'den bilgi aldı.

Erciyes Enerji'nin güneş enerjisi üretim sahasında açıklamalarda bulunan Başkan Çelik, halen 4 megawatlık sahada üretim yapılan tesislerde yatırımın devam ettiğini ve bittiğinde 11 megawatlık bir kurulu güce ulaşılacağını söyledi.

OSB İÇİN UYGUN ARAZİ BULUNDU

Güneş Enerjisi OSB'si için düşünülen arazi hakkında da değerlendirmeler yapan Başkan Çelik, "Sayın Başbakanımızdan sözünü aldığımız Güneş Enerjisi Organize Sanayi ile ilgili arazileri gördük. Doğrusu çok güzel bir alan. Tarıma elverişli olmayan, kayalık, düz, rakımı yüksek olması nedeniyle güneşe yakın, havası temiz bir arazi. Bunların tamamı güneş enerjisi santraliyle ilgili olumlu özellikler. Dört ayrı parçadan oluşan ve 10 milyon m²'ye ulaşan bir arazi. İnşallah önümüzdeki günlerde taslak çalışmasını yapıp ilgili bakanlıklara sunacağız. Sanayicilerimizin birer megavatlık enerji santralleri yapabilecekleri yerler çıkaracağız. Bu arazinin bir avantajı da içinden Keban'dan gelen 380 bin voltluk enerji nakil hattının geçmesi. Bu olağanüstü bir avantaj. Buradaki kurulu güçle Keban Barajı'nı birlikte çalıştırmak mümkün olacak. Gündüz enerjiyi burası üretecek ve Keban Barajı üretimini azaltacak. Gece ise tam tersi olacak. Dolayısıyla Keban'ın baraj göletini bir depolama alanı olarak kullanma imkanına sahip olacağız. İnşallah gerekli izinleri alarak bürokratik işlemleri tamamlayıp bu araziyi yatırımcılarımıza açmayı planlıyoruz" dedi.

"YATIRIMCI ÖNÜNDEKİ SETLERİ KALDIRIYORUZ"

Güneş enerjisi yatırımcıları için önemli bir fırsatın ortaya çıkacağını da dile getiren Başkan Çelik, "Herhangi bir güneş enerjisi yatırımcısı önce araziyi buluyor. Bu arazinin uygun olduğuna dair izinleri alıyor ve daha sonra ilgili dağıtım şirketinden bağlantı görüşü istiyor. Bulduğu arazinin yakınındaki trafonun müsait olması, mesafenin kısa olması gerekiyor. Bunların hepsi yatırımcı önündeki setler. Biz bu setleri kaldıracağız. Bir megawat için yaklaşık 18 dönümlük yer gerekiyor. Biz 18'er dönümlük yerleri parseller halinde paylaştıracağız. Arazinin başında fişi, kablosu hazır olacak. Yatırımcı sadece gelip yatırımını yapacak. 10 milyon m²'de 400 megawatlık bir kurulu güç çıkarırız diye tahmin ediyorum. 400 yatırımcı Kayseri ekonomisini canlandıracak" diye konuştu.

"KAYSERİ, TÜKETİMİNİN İKİ KATI ELEKTRİK ÜRETECEK"

Yapılan yatırımla Kayseri'nin elektrik ihraç eder duruma geleceğini de vurgulayan Başkan Mustafa Çelik, "Güneş OSB'si sayesinde Kayseri enerjide kendi kendine yeterli, hatta sisteme enerji veren bir şehir durumuna gelecek. Bilindiği gibi Yamula Barajı ve bazı nehir santrallerimiz elektrik üretiyor. Ayrıca, rüzgar santralleri ve güneş enerjisi santralleri de var. Güneş OSB'yi de ilave ettiğimizde Kayseri, tüketiminin iki katı enerji üretecek" dedi.