Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 27 Eylül Dünya Turizm Günü’nde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un 2025 Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin Kayseri’de de gerçekleşeceğini duyurduğu müjdesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 27 Eylül Dünya Turizm Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Başkan Büyükkılıç, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un İstanbul Kültür Yolu Festivali açılışında yaptığı konuşmada, “2025 Türkiye Kültür Yolu Festivali 20 şehirde gerçekleştirilecek. Bu yılki rotamız oluşturan 16 şehrimize ek olarak Malatya, Manisa, Mardin ve Kayseri’de festival takvimimizde önümüzdeki yıl yerlerini alacaklar” sözlerini hatırlattı.
Bakan Ersoy’un bu açıklamasının 6 bin yıllık tarihi, 7,5 milyon yıllık doğa geçmişiyle değişik medeniyetleri bağrında barındıran Kayseri için çok önemli ve anlamlı bir müjde olduğunu vurgulayan Başkan Büyükkılıç, “Eşsiz tarih ve kültür mirası, kendisine hayran bırakan doğal güzellikleri, damaklarda unutulmaz tatlar bırakan ve Türk mutfağında taht kuran lezzetlerinin yanı sıra, sağlık ve spor alanında yapılan yatırımlarla da Kayseri’miz çok yönlü, çok fonksiyonlu bir turizm destinasyonu haline geldi” dedi.
“Eşine Az Rastlanır Bir Turizm Merkezi”
Büyükkılıç, kadim kent Kayseri’nin sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerle eşine az rastlanır bir turizm merkezi olduğuna vurgu yaparak, “Kış turizminde bir dünya markası olan ve Erciyes Yüksek İrtifa Kamp Merkezi gibi yeni yatırımlarımızla yaz aylarında da sporun her çeşidine imkân tanıyan Erciyes Dağı’mız başta olmak üzere, Kapuzbaşı Şelalelerimizle ünlü şelaleler diyarı Yahyalı’mız, Koramaz Vadimiz, Aladağlar-Hacer Ormanlarımız, Soğanlı ve Erdemli Vadilerimiz, Sultan Sazlığımız, ticaretin miladı Kültepe Kaniş-Karum’umuz, Kayseri Kalemiz, medrese ve müzelerimiz, Cumhuriyet Meydanı’mız, Kapalı Çarşı’mız, camilerimiz, kümbetlerimiz, tarihi medrese ve hamamlarımız, hanlarımız, köprülerimiz derken saymakla bitiremeyeceğimiz bu tarihi ve doğal güzelliklerimiz kadim kentimize önemli bir kimlik kazandırıyor. Tüm bu değerler de Kayseri’mizi eşine az rastlanır bir turizm merkezi yapıyor” ifadelerini kullandı.
Yeni Yatırım ve Projelerimizle Kentimize Değer Katmaya Devam Ediyoruz
Başta Kayseri Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kentteki tüm kamu kurum ve kuruluşları ile ilçe belediyelerinin iş birliğinde büyük bir gayretle Kayseri’nin turizm potansiyelini arttırmaya çaba sarf ettiklerinin altını çizen Başkan Büyükkılıç, “Sanayi ve ticareti ile ünlenmiş Kayseri’nin en az bu alanlar kadar önemli ve değerli bir başka özelliği de turizm potansiyelidir. Çok büyük bir turizm potansiyeline sahip böylesi güzel bir şehirde bu potansiyeli daha da arttırmak ve geliştirmek yerel yönetimler olarak bizlerin sorumluluğu ve bizlerde bu sorumluluğun bilincinde olarak gayretlerimizi sürdürüyoruz. Yeni yatırım ve projelerimizle kentimize değer katmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
Büyükkılıç, Kayseri’nin her yönüyle dünyaca tanınan bir merkez olma yolunda emin adımlarla ilerlediğine dikkat çekerek, “Gastronomi alanında UNESCO Kreatif Şehirler Ağı ve Koramaz Vadisi ile UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kayseri’mizi, tarihi ve doğal güzelliklerini tema edindiğimiz uluslararası spor organizasyonları ve Kayseri Gastronomi Günleri etkinlikleri ile dünyaya tanıtmaya devam ediyoruz. Kadim kentimizin tarih, kültür ve doğal zenginliklerinin yanında eğitim ve bilim noktasında da pek çok unsuru bulunmaktadır. Erciyes Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi, teknoparkları, Kayseri Bilim Merkezi ile kentimiz eğitim, bilim ve teknoloji alanında da turizme değer katıyor” şeklinde konuştu.
Kentin çeşitli bölgelerinde önemli arkeolojik kazı çalışmalarının sürüdüğünü hatırlatan Başkan Büyükkılıç, “İncesu Örenşehir bölgesindeki İç Anadolu’nun en büyük mozaik yapısına ulaşıldı ve kazı çalışmalarında bulunan Roma ve Erken Bizans Dönemi’ne ait mozaikler dünyanın ilgisini Kayseri’de toplayacak. Ayrıca, Kültepe Kaniş-Karum bölgesinde desteklediğimiz kazı çalışmaları sürerken dünyanın en büyük kayadan oyma müzesi olacak Kültepe Müzesi ve 14 evden oluşan Asurlu Tüccarlar Sokağı ile Kültepe Ziyaretçi Merkezi ile Kültepe’yi yeniden ayağa kaldırıyor ve dünyaya tanıtıyoruz. Öte yandan Kocasinan ilçesi Yamula Barajı çevresinde bulunan eski Taşhan, Çevril, Emmiler ve Hırka bölgelerinde 2018 yılı Eylül ayında başlayan ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izinleri ile Kayseri Müzesi Başkanlığı’nda ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda yapılan kazı çalışmaları da devam ederken kazılarda gün yüzüne çıkarılan 7.5 milyon yıllık fosiller dünyanın ilgi odağı oldu” ifadelerinde bulundu.
Büyükkılıç’tan Yerli ve Yabancı Turistlere Davet
Başkan Büyükkılıç, mesajında Kayseri’nin, yurt içinde ve yurt dışında tüm değerleri ve güzellikleriyle, her şeyden öte hoşgörüsü ve misafirperverliği ile gerçek bir turizm merkezi olarak değer göreceğini belirterek, “Kayseri’mizin her yönüyle huzurlu, güvenli ve konforlu bir turizm kenti olacağına inancımız tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle 27 Eylül Dünya Turizm Günü’nü kutluyor, bu vesileyle yerli ve yabancı turistlerimizi kadim kentimizde ağırlamaktan memnuniyet duyacağımızı ifade ediyorum” dedi.
“Türkiye Kültür Yolu Festivali, Kayseri’ye Çok Yakışacak”
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un 2025 Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin Kayseri’de yapılacağını duyurmasının ardından, “Orta Anadolu’nun parlayan yıldızı Kayseri’miz, kadim bir medeniyetin ve kültürün merkezidir. Kayseri, tarihi ve kültürel geçmişiyle geçmişten geleceğe bir köprü görevi üstlenen bir kenttir ve 6 bin yıllık tarihe sahiptir. 2025 Türkiye Kültür Yolu Festivali, Kayseri’ye çok yakışacak. 6-14 Eylül 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek 2025 Türkiye Kültür Yolu Festivali, şehrimize ve ülkemize hayırlı, uğurlu olsun” diye konuştu.