?Başkan Çelik, Türk El Sanatları Şöleni’ne katıldı.
Büyükşehir Belediyesi geleneksel Türk el sanatlarını Kayseri’de bir araya getirdi. El sanatlarımızın ülkemizdeki en iyi icracılarının da yer aldığı Türk El Sanatları Şöleni Kurşunlu Otoparkı’nda açıldı. Açılışa katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, el sanatlarımızın evrensel mirasımız olduğunu belirtti ve yaşatmak için gayret gösterdiklerini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi Türkiye’nin en kapsamlı el sanatları şölenlerinden birisini gerçekleştirdi. Mimarsinan Parkı Kurşunlu Otoparkı alanında açılan şölende 60’a yakın Türk el sanatının standı yer alıyor.

Açılışta konuşan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Ankara ve İç Anadolu Bölge Başkanı Serpil Polat, şölende hangi geleneksel sanatlarımızın yer alacağı hakkında bilgi verdi. Polat, bu şölende herkesin doğup büyüdükleri topraklardan bir parça bulup geçmişe yolculuk yapacağını söyledi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ise, dünyada gelişen teknolojinin birçok değişimi de beraberinde getirdiğini belirtti. Teknolojinin hayatımıza kattığı pek çok avantaj olduğu gibi hayatımızdan aldığı pek çok güzelliklerin de bulunduğunu ifade eden Başkan Çelik, “El köpümesi yorganları, hakiki pamuktan yapılmış şile bezi gömlekleri, nefis yemeklerin yapıldığı kalaylanmış kap kacakları, el dokuması kilimleri, halıları nerdeyse artık hiç kullanmıyoruz. Küleklerde yapılan yoğurtları soframızda tahta kaşıklarla yemeyeli uzun yıllar oldu. Geçmişte o köpüklü ayranın çırpıldığı yayık, evimizde serili yolluk ya da soframızdaki tahta kaşıkların hepsi el emeği göz nuru birer sanat şaheseriydi. Her zerresinde bir ustanın ruhu olan eşyalar kullanırdık. Fabrikasyona ve seri üretime geçildi ve geçmişle olan bağımız hızla kesilmeye başladı. Geçmişten geleceğe taşıdığımız değerlerimiz bir bir kayboldu. Bu yüzden de el sanatlarımızdan kaybolmaya yüz tutmuş diye bahseder hale geldik. Oysa, ifade ettiğim ürünlerden bazıları sadece bizler için değil tüm dünya insanlığı için evrensel bir değerdir. Bu evrensel mirasa sahip çıkmak da hepimizin görevidir. 2003 yılında ülkemizin de imzaladığı UNESCO’nun ‘Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’nde ülkelerin geleneksel el sanatları da sözleşme kapsamına alınmıştır. Ve bu sözleşme tüm ülkeleri geleneksel el sanatlarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda yükümlü kılmıştır” dedi.

“YENİ USTALAR YETİŞTİRİYORUZ”

Tüm bu nedenlerle Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Türk El Sanatları Şöleni’nin önemli ve özel olduğunu vurgulayan Başkan Çelik, 9 gün boyunca Tespih Yapımından Cam Üfleme Sanatına, Topaç Yapımından Bakır İşlemeye, Hasır Sandalye Yapımından Yorgan Yapımına 60 kadar ayrı Türk el sanatının her yönüyle bu şölende yer alacağını belirtti.  

Büyükşehir Belediyesi olarak, unutulmaya yüz tutmuş Geleneksel Türk El Sanatlarını unutturmamak için sadece böyle şölenler yapmakla yetinmediklerini ve Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki KAYMEK şirketinin bu yönde çok önemli çalışmalar icra ettiğini dile getiren Başkan Mustafa Çelik, “Telkariden Ebruya, Hat Sanatından Gümüş İşlemeciliğine, Filografiden Keçe Yapımına, Çini İşlemeciğinden Tezhip Sanatına kadar pek çok geleneksel el sanatımızın yaşatılması için kurslar açıyoruz. Şu an itibarıyla KAYMEK’in 14 tesisinde 85 ayrı branşta 8 bin kursiyerimiz eğitim alıyor. Bu kurslarda yeni ustalar yetiştiriyoruz. El emeğinin, göz nurunun kaybolmamasına özen gösteriyoruz. Geleneksel sanatlarımıza sahip çıkmanın evrensel bir borç olduğunun bilincindeyiz” diye konuştu.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız da konuşmasında Kayseri’nin sadece sanayisi ve ticareti ile değil kültür değerleriyle de öncülük yapan bir şehir olduğunu belirtti. Böylesi güzel bir organizasyonda Başkan Çelik’in büyük payı olduğunu belirten Taner Yıldız, “Hem değerlerimizden kopmayacağız, hem de gelişen dünyayı kucaklayacağız. Bu iki birbirine zıt görülen yapı birleştiğinde güç haline gelir. Bunu bir aidiyet duygusu içinde yaşamak lazımdır” dedi.

Vali Süleyman Kamçı ise Türk el sanatlarının binlerce yıllık tarihimizden gelen kültür mirası olduğunu söyledi. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Vali Kamçı, Milli Eğitim Müdürü’ne talimat verdiğini belirterek tüm öğrencilerin el sanatlarını görmesi gerektiğini kaydetti.

DÜNYANIN EN KÜÇÜK EL YAZMASI DA VAR

Konuşmaların ardından Türk El Sanatları Şöleni’nin açılışı yapıldı. Stantları tek tek gezen Başkan Çelik, kemençe çaldı, kılıç dövdü, ahşap oymacılığı yaptı. Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Türk El Sanatları Şöleni’nde Türkiye'nin tek Gubari Hat Sanatçısı olan Necati Korkmaz’ın 3,5 yılda yazdığı dünyanın en küçük el yazması Kuran’ı Kerim ile yine dünyanın en küçük el yazması olan saç telinin üzerine Arapça yazılmış Besmele de sergiliyor. Türk El Sanatları Şöleni 21 Mayıs tarihine kadar 10.30-20.00 saatleri arasında gezilebilecek.