Kayseri Bisiklet Şenliği ve Kayseri Şehir İçi Ulaşım Bisikleti (KAYBİS) Sezon Açılışı Mimarsinan Parkı'nda yapıldı

Kayseri Bisiklet Şenliği ve Kayseri Şehir İçi Ulaşım Bisikleti (KAYBİS) Sezon Açılışı Mimarsinan Parkı'nda yapıldı. Şenliğe katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, bisiklete önem verdiklerini ve ulaşımda daha fazla kullanılmasına gayret gösterdiklerini belirtti.

Mimarsinan Parkı'nda yapılan Kayseri Bisiklet Şenliği vatandaşların büyük ilgisiyle karşılaştı. Şenlik kapsamında özellikle çocuklar ve gençler için çeşitli oyun alanları oluşturuldu ve bu oyun alanlarında ödüllü yarışmalar yapıldı.

Şenliğe Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'in yanı sıra Kayseri Milletvekilleri Hülya Nergis ve İsmail Emrah Karayel, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Başkan Mustafa Çelik ve milletvekilleri şenlik alanındaki yarışmalardan biri olan direğe lastik teker atma yarışmasına katıldı. Başkan Çelik, tekeri direğe atmayı başarıyla gerçekleştirdi.

Şenlik kapsamında akrobatik bisiklet gösterileri de yapıldı. Gösteriler katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Şenlikte ayrıca KAYBİS bisikletleri üzerinde hareket etmeden en uzun süre durma yarışması da yapıldı.

Şenlik alanında bir konuşma yapan Kayseri Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu, KAYBİS'in 2010 yılında açıldığını söyledi ve 2011 yılında Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği'nin ödülüne layık görüldüğünü belirtti. Kayseri'de 8 binin üzerinde KAYBİS kullanıcısı olduğunu dile getiren Gündoğdu, beş istasyon daha açarak KAYBİS istasyon sayısını 35'e çıkardıklarını kaydetti.

Büyükşehir Başkanı Mustafa Çelik de konuşmasında, Kayseri'nin ilklerin, teklerin ve enlerin şehri olduğunu belirtti. Kayseri'nin dolmuşun kaldırıldığı, seyyar satıcıların olmadığı, dükkan önlerinde mal satılmadığı tek şehir olduğunu ifade eden Başkan Çelik, Türkiye'de su ve elektrik şebekelerindeki dağıtımı SCADA sistemiyle yapan ilk şehirlerden biri olduklarını da vurguladı. KAYBİS'in de Türkiye de bir ilk olduğunu hatırlatan Başkan Mustafa Çelik, "Bisiklete çok önem veriyoruz. Özellikle batı ülkelerinde çok yaygın kullanılıyor. Gelişmiş ülkelerde bisikletin ulaşımdaki payı yüzde 30'lara kadar ulaşırken Kayseri'de bu oran yüzde 1 düzeyinde. Bu yüzden bisikleti daha fazla kullandırmak için etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Ülkemizde de son yıllarda bisikleti yaygınlaştırmak için bir dizi çalışma yapılıyor. Kayseri'de de KAYBİS istasyon sayısını 35'e bisiklet sayısını 450'ye çıkardık. Kullanıcı sayısındaki artış trendi sürüyor. En Başarlı şirketlerimizden biri olan Ulaşım A.Ş. KAYBİS sisteminin yeniden tasarımını yaptı. Artık tamamı bizim mühendislerimiz tarafından geliştirilen bisiklet paylaşım sistemimiz var. Üstelik bu sistemi kendi ilimizde uyguladığımız gibi ihraç da ediyoruz. Muğla Belediyesi'nin ihalesini aldık ve oraya da bisiklet sistemi kurduk. Kısa süre önce Mersin'in ihalesi de yapıldı. Ulusal ve uluslararası birçok firmayı geride bırakarak ihaleyi Ulaşım A.Ş. aldı. Şimdi sistemi Mersin'e de yapacağız" dedi. Başkan Mustafa Çelik, bisiklet kullanımının artırılması için yapılacak her türlü etkinliğe destek vereceklerini de sözlerine ekledi.

Bisiklet Şenliği'nde konuşan Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel de, Kayseri'nin coğrafi avantajı nedeniyle bisiklet kullanımının daha da artabileceğini belirtti ve şenlik için Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.

Kayseri Milletvekili Hülya Nergis ise, KAYBİS'in diğer illerde de bisiklet altyapısına ilişkin çalışmalar yapmasından heyecan duyduğunu belirtti. Nergis, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'nin yüz akı olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından şenlikteki yarışmalarda dereceye girenlere başta bisiklet olmak üzere çeşitli hediyeler verildi. Daha sonra ise KAYBİS sistemine eklenen beş istasyonun açılışı yapıldı. Şenlik KAYBİS bisikletleriyle yapılan şehir turu ile sona erdi. Başkan Mustafa Çelik bir süre KAYBİS bisikleti kullandıktan sonra ikili bisiklete de bindi