Kayseri Büyükşehir Belediyesi uyguladığı projelerle Kayseri tarihini geleceğe taşımaya devam ediyor

TAŞ MEKTEP'E ÖRNEK MÜZE

Kayseri Büyükşehir Belediyesi uyguladığı projelerle Kayseri tarihini geleceğe taşımaya devam ediyor. Restorasyonu yapılan Tarihi Kayseri Lisesi Milli Mücadele ve Eğitim Müzesine dönüştürüldü. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, müzenin açılışında yaptığı konuşmada bir şehrin, kültürel tarihin gelecek nesillere aktarılmasıyla marka şehir haline gelebileceğini söyledi.

Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi'nin açılışına Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'in yanı sıra Vali Orhan Düzgün, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki, 2. Hava İkmal Bakım Merkezi ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral İsmail Yalçın, Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, bürokratlar, eğitimciler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Açılışta konuşan Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanı Hamdi Elcüman, Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptıkları protokol çerçevesinde fiziki imkanları yetersiz ve depreme dayanıksız tarihi lise binasının yerine Anadolu Lisesi standartlarında okul binası yaptıklarını, tarihi binayı da aslına uygun olarak restore ettirdiklerini söyledi. Elcüman, yeni lise binası, restorasyon ve müze için toplam 11 milyon TL harcandığını kaydetti.

Taş Mektep Mezunları Derneği Başkanı Fevzi Önder de konuşmasında Büyükşehir Belediyesi'nin büyük bir yatırımla Kayseri Lisesi'ni kurtardığını belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

"ASLOLAN KÜLTÜREL TARİHİ GELECEK NESİLLERE AKTARMAK"

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ise başkanlıktaki öncelikli hedefinin kendisinden önceki dönemde başlatılan projeleri bitirmek olduğunu dile getirdi ve bu çerçevede Mehmet Özhaseki'nin başkanlığı döneminde başlatılan Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi'ni tamamladıklarını söyledi. Milli Mücadele Müzesi ile sezonun ilk açılışını yaptıklarını vurgulayan Başkan Çelik, önümüzdeki günlerde pek çok projeyi hizmete açacaklarını dile getirdi. Tarihi binanın müzeye dönüşmesinin evrelerini de açıklayan Başkan Çelik, "Osmanlı döneminin son mimari eserlerinden böyle güzel bir binanın gözümüzün önünden silinip gitmesine gönlümüz razı olmazdı. Şehri marka şehir haline getirecekseniz aslolan kültürel tarihi gelecek nesillere aktarmaktır. Bu yüzden asırlık bir yapıyı onararak önemli bir işlev yükledik" dedi. Müzenin iki temadan oluştuğunu ifade eden Başkan Mustafa Çelik, "Milli Mücadele temasında o dönemde Kayseri'nin yaptığı fedakarlıklar yer alıyor. Eğitim temasında ise okulun eğitiminde kullanılan cihazlar bulunuyor" diye konuştu.

ÖZHASEKİ, HAİN TERÖRE TEPKİ GÖSTERDİ

Açılışta konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki de kendisi döneminde başlatılan projeleri sonuna kadar takip ederek tamamlayan Başkan Mustafa Çelik'e teşekkür etti ve "Allah daha nice güzel açılışlar nasip etsin" dedi. Pek çok tarihi eserin bugüne kadar bilgisizlik nedeniyle yıkıldığını ifade eden Özhaseki, "Elimizde kalan tarihi eserleri ayağa kaldırmak, fonksiyon vermek ve geleceğe taşımak bize düşen borçtur" diye konuştu. Kayseri Lisesi son sınıf öğrencilerinin 16-17 yaşında vatan için şehit düştüklerini ve bir toprak parçasının kolay kolay vatan olmadığını vurgulayan Mehmet Özhaseki, son dönemde süren terörle mücadele konusuna da değindi. Terörün arkasında dış güçlerin olduğunu belirten Özhaseki, "Sık sık o bölgede bulunuyorum. Dünyada böyle adi bir örgüt yok. Kuran-ı Kerim'e bile bomba düzeneği bağlayarak yere bırakıyorlar. Allah'ın izniyle bunlar bitecek" dedi.

"KAYSERİ BİR KÜLTÜR VE TARİH ŞEHRİDİR"

Vali Orhan Düzgün de konuşmasında Kayseri'nin sadece ticaret ve sanayi şehri olmadığını, aynı zamanda bir kültür ve tarih kenti olduğunu söyledi. Kayseri Lisesi son sınıf öğrencilerinin Sakarya Harbinde bu toprakların Müslüman Türk toprağı olarak kalması için şehit düştüklerini hatırlatan Vali Düzgün, aynı zamanda Kayseri Lisesi'nin iki Cumhurbaşkanı başta olmak üzere önemli devlet adamları yetiştirmiş bir okul olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Taş Mektep Mezunları Derneği Başkanı Fevzi Önder, Vali Orhan Düzgün, Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'e teşekkür plaketi verdi. Daha sonra Müzenin açılışı yapıldı ve katılımcılar tarafından gezildi. Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi'ni gezen protokol mensupları öncelikle Çocuk Atölyesi'ni ziyaret ederek burada kitap okuyan miniklerle sohbet ettiler.

Tüm yönleriyle Kurtuluş Savaşı'nı, Anadolu'nun milli mücadeleye katkısını ve milli mücadele kahramanlarını anlatan müzede Sakarya Harbi'nde şehit düşen Kayseri Lisesi son sınıf öğrencileri için de aynı bir platform yer alıyor. Müzede Kayseri Lisesi'nin asırlık eğitim tarihini ortaya koyan bölümler ve örnek sınıf da bulunuyor.