Kayseri'nin en önemli kentsel dönüşüm projesi olan Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi'nde önemli bir safhaya geçildi. Büyükşehir Belediyesi Sahabiye Kentsel Dönüşüm Uzlaşma Ofisi'ni hizmete açtı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, 147 yıllık belediye tarihinin en önemli projesine start verdiklerini söyledi. Başkan Çelik, projenin eski para birimiyle 4 katrilyonluk bir proje olduğunu belirtti.
Sahabiye Kentsel Dönüşüm Uzlaşma Ofisi'nin açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'in yanı sıra Vali Süleyman Kamçı, AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, Kocasinan ve Talas Belediye Başkanları, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.
KAYSERİ'NİN GELECEK YÜZYILINA DAMGA VURACAK
Törende bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Sahabiye'nin şehre katacağı yeni çehre ile Kayseri'nin gelecek yüzyılına damga vuracak bir proje olduğunu söyledi. 147 yıllık belediye tarihinin en önemli projesine start verdiklerini vurgulayan Başkan Çelik, projenin toplam bedelinin 4 milyar TL'yi bulacağını belirterek, "Sadece bir ofis açmıyoruz, 4 katrilyonluk bir projenin başlangıcına da şahitlik ediyoruz" dedi.
Kayseri'nin yeni vizyonunu planlı gelişim, estetik dönüşüm, fonksiyonel değişim olarak belirlediklerini ve kentsel dönüşümde de bu vizyon doğrultusunda hareket ettiklerini dile getiren Başkan Mustafa Çelik, "Öncelikle Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı'nı kurduk. Bu daire başkanlığımız pek çok şehirden sonra kurulmasına rağmen kısa zamanda destek alınan ve danışılan bir birim olmuştur. Ardından Kentsel Dönüşüm Master Planını hazırladık. Şehrin gelecek yüzyılını etkileyecek bir proje yapıyorsanız planlı yapmak durumundasınız. Vizyonumuzun ikinci prensibi olan estetiklik konusunda Sahabiye projesinin estetik olmasına özen gösterdik. Bir taraftan batı normlarına uygun bir taraftan da kendi kimliğimizi yansıtan bir proje hazırladık. Fonksiyonellik anlamında da insanca yaşanacak mekanlar ürettik" diye konuştu.
"EN FAZLA SABIR, PARA VE MESAİ İSTEYEN PROJE"
Kayseri'nin merkezi ve bir zamanlar şehrin en değerli alanı olan Sahabiye ve Fatih mahallelerinin zamanla metruk binalarla dolu, her türlü olumsuzluğa açık bir mahalle haline geldiğini ifade eden Başkan Mustafa Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sahabiye'de trafik ve güvenlik sorunu her geçen gün arttı. Altyapı yetersizleşti. Deprem yönetmeliğine uymayan eski binalar tehlike arz etmeye başladı. Tüm bu nedenlerle Kayseri'nin merkezi olmasına rağmen burada bulunan evler ve işyerleri değersizleşti. Dolayısıyla kentsel dönüşüm kaçınılmaz bir hale geldi. Bu gerçeklerden hareketle Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi'ni gündeme aldık. Büyükşehir Belediye Meclisi'nden 16 Ocak2015 tarihinde geçen proje rekor bir hızla 22 Mayıs 2015'te Bakanlar Kurulu'ndan çıktı ve 10 Temmuz 2015'te Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi gazetede yayımlandıktan sonra ilgili kurumlarla yazışmalarımız başladı. Bunlar sürerken 10 ayrı tasarım ofisi ile proje çalışmalarını sürdürdük. Bu arada meclisimizden oy birliğiyle Uygulama Esasları Yönetmeliğini çıkardık ve saha çalışmalarına başladık. Tek tek, ev ev, dükkan dükkan çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar sonucu her taşınmazın puanı belirlendi. Hata yapmamak için bizim ekiplerimizin çalışmasının yanı sıra iki ayrı bağımsız değerleme kuruluşuna da bölgenin parasal değerlemesini yaptırdık. Proje yavaş ilerliyor görünse de bu kadar yoğun ve zor bir bölgenin dönüşüm çalışmasında iki yıl geçmeden uzlaşma görüşmelerine başlama durumuna geldik. En hızlı ve en seri uygulama safhasına gelen proje oldu. Kolay bir projeden bahsetmiyoruz. Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi en fazla sabır, en fazla para ve en fazla mesaiyi isteyen projelerimizin başında geliyor."
"SAHABİYE'DE GELECEĞE DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR"
Sahabiye'nin mevcut durumu ve dönüşüm sonrasındaki alacağı çehre hakkında da bilgi veren Başkan Çelik, "Tamamı 510 bin metrekarelik bir dönüşüm alanı söz konusu. Burada 624 adet binada, 3 bin 800 adet konut, 1620 adet işyeri, 400 adet diğer nitelikteki (depo, dernek, kullanım dışı vs. ) bağımsız bölüm olmak üzere, toplam 5 bin 820 adet bağımsız bölüm bulunuyor. Tüm bu yapıların yaklaşık inşaat alanı 680 bin metrekareyi buluyor. Toplam büyüklüğü 510 bin metrekare olan bu bölgemizde mevcutta tek bir metrekare yeşil alan yok. Ancak projemiz tamamlandığında burasının 350 bin metrekaresi yeşil alan olacak. Bugün artık, vatandaşlarımızın kentsel refah ve yaşam kalitesini artıracak olan; huzurlu ve güvenli, sosyal alanları bulunan; şehrimize mimari ve sosyal anlamda değer katacak olan bir dönüşüm projesinin uzlaşma görüşmelerine başlayacağız. Projenin birinci uygulama etabı Ahmet Paşa Caddesi, Boylar Sokak ile Açık Sokak arasında kalan alan olacak. Çünkü yapılaşmanın en kötü durumda olduğu, deprem riski taşıyan binaların yoğunlaştığı bölge bu bölge. 62 bin metrekarelik birinci uygulama etabında 63 adet bina ve bu binalarda 472 adet konut, 40 adet işyeri olmak üzere toplam 512 adet bağımsız bölüm bulunuyor. Birinci uygulama etabında beş farklı büyüklükte ve tipte daireler mevcut büyüklüklerine yaklaşık büyüklükte işyerleri planlandı" dedi.
"ÖNCELİĞİMİZ HALKIN RIZASI"
Uzlaşma etabındaki önceliklerinden de bahseden Başkan Çelik, "Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki, önceliğimiz bölge halkının rızasıdır. Biz uzlaşma görüşmelerinde herkesin rızasını almak istiyoruz. Tüm hak sahipleri ile eşit, adil, şeffaf bir uzlaşma sağlanması için azami gayret gösterilecektir. Halkımız şunu da iyi bilmelidir ki, hak sahiplerinin tek muhatabı Kayseri Büyükşehir Belediyesi'dir. Hiç kimse buradan rant elde etmeye kalkmasın. Buradan bir rant elde edilecekse Sahabiye'deki hak sahipleri elde edecektir" diye konuştu.
Törende konuşan AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer de bu projenin Sahabiye'nin sonu değil başlangıcı olacağını belirtti. Kentsel dönüşümde rantın hak sahiplerine verilmesinin önemine de dikkat çeken Tamer, projenin Türkiye'de örnek bir proje olacağını kaydetti.
Vali Süleyman Kamçı da konuşmasında şehirler için yapıların dönüşmesinin hayati önem taşıdığını belirtti. Türkiye'ye örnek olacak bir projenin doğduğunu ifade eden Vali Kamçı, "Bu proje şehrin bütününü etkileyecek ve şehre yeni bir çehre kazandıracaktır" dedi.
Konuşmaların ardından Sahabiye Kentsel Dönüşüm Uzlaşma Ofisi hizmete açıldı. Açılışın ardından Sahabiye Kentsel Dönüşüm Uzlaşma Ofisi'nde maket üzerinde projeyle ilgili detaylı bilgiler verildi. Uzlaşma ofisinin açılışında ilk uzlaşmalar da yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Sahabiye'deki en eski yapılardan 42 yıllık işyerinin sahibi Kazım İltekin ve en yeni yapılardan birisinin sahibi olan Şaban Solmaz ile sözleşme imzaladı.