Türkiye gilaburu üretiminin yüzde 65’ini tek başına
karşılayan Kayseri’nin kırmızı altını Gilaburu’da hasat zamanı başladı. Kayseri
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, doktor bir belediye başkanı
olarak Gilaburu’nun kalp sağlığından, böbrek taşlarına kadar vücuda sağladığı
şifaların saymakla bitmeyeceğini dile getirdi.
Pek çok güzelliği ve özelliği ile Anadolu’nun yıldızı olan
Kayseri’de meyveleriyle ve eşsiz sağlık değeriyle “Kırmızı Altın” diye
nitelendirilen Gilaburu şifa kaynağı olarak dikkat çekiyor. Kayseri'nin Bünyan
ve Akkışla ilçeleri ile çevre ilçelerde yetişen Gilaburu meyvesinin ekim ayının
ilk haftasında hasadı yapılıyor. Yüksek miktarda C vitamini içeren Gilaburu
suyu birçok hastalığa iyi geliyor.
“GİLABURU SUYU TÜKETMENİZİ TAVSİYE EDİYORUM”
Medeniyetlerin beşiği Kayseri’nin “turizm kenti” olarak her
zaman öncü olduğunu ifade eden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh
Büyükkılıç, kış turizmi ile birlikte, kültür, sağlık, doğa ve gastronomi
turizmini de harekete geçirmek gerektiğini dile getirdi. Başkan Büyükkılıç,
lezzetler diyarı Kayseri’nin birçok lezzetiyle dünyanın tanıması gereken bir
mutfağı olduğunu kaydederek, yoğunlukla Kayseri'nin Akkışla ve Bünyan ilçesi
ile civarında yetişen ve bu mevsimde hasadı yapılan gilaburu meyvesinin sağlık
açısından büyük faydaları olduğunu söyledi.
Büyükkılıç, sağlık dostu gilaburu ile ilgili şu önemli
bilgileri verdi:
“Gilaburu meyvesinin vücudumuza sağladığı şifalar saymakla
bitmez. Doktor bir belediye başkanı olarak katkı maddeli içeceklerden uzak
durmanızı ve gilaburu suyu tüketmenizi tavsiye ediyorum. Sağlık açısından çok
büyük faydaları vardır. En büyük faydası böbrek taşı konusunda, böbrek taşını
oynattığı ve düşürdüğü bilim insanları tarafından kesinleşmiş görünüyor. Kalp
sağlığı, şeker hastalığı, antidepresan olarak bütün hastalıklarda kullanılabiliyor.”
“KAYSERİ’NİN LEZZETLERİNİ HEM ÜLKEMİZE, HEM DE DÜNYAYA TANITACAĞIZ”
Kayseri’nin pek çok lezzetiyle dünyanın tanıması gereken bir
mutfağı olduğunu söyleyen Büyükkılıç “Kayseri pastırması, sucuğu, mantısının
yanı sıra Kayseri tiridi, Soğan dolması, cıvıklısı, eriştesi, asidesi,
nevzinesi, kedi bacağı ve daha pek çok lezzetiyle dünyanın tanıması gereken bir
mutfağımız var. Bu lezzetleri hem
ülkemize, hem de dünyaya tanıtacağız” dedi.
GİLABURU İŞLEME VE PAKETLEME TESİSİ PROJESİ
Öte yandan Türkiye gilaburu üretiminin yüzde 65’ini
tek başına karşılayan Kayseri’de her geçen gün tanınırlığı artan şifanın az
bilinen adı olan Gilaburu İşleme ve Paketleme Tesisi’nin kurulması için ORAN
Kalkınma Ajansına sunulmak üzere İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından
hazırlanan projeye, Kayseri Büyükşehir Belediyesi projenin en büyük paydaşı
rolünü üstlenmişti.