Kayseri Büyükşehir Belediyesi Köpek Barınağına ilişkin son günlerde bazı basın yayın kuruluşları ve sosyal mecralarda bir dizi iddialar gündeme gelmektedir. Öncelikle şu hususun net bir şekilde bilinmesi gerekir ki, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Allah’ın yarattığı her canı koruyup kollamayı görev kabul etmiştir ve bu düşünceyle Kayseri’deki başıboş bırakılmış tüm sahipsiz hayvanların sahibi olmaya devam etmektedir.
Tüm vatandaşlarımızın bilmesi gerekir ki, Büyükşehir Belediyesi tarafından Anadolu Harikalar Diyarı’ndaki Hayvanat Bahçesi içerisine çok komplike ameliyatların dahi yapılabildiği Yaban Hayvanı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi kurulmuştur. Türkiye’nin alanındaki örnek tesislerinden biri olan bu merkez sadece Kayseri'ye değil çevre illere de hizmet vermektedir. AyrıcaMolu Köyü’nde başıboş köpekler için Köpek Barınağı tesis edilmiş ve bu tesisin internette 24 saat izlenmesi dahi temin edilmiştir. Köpek Barınma Evi’nde Veteriner Odası Başkanlığı, Kayseri Veterinerlik Fakültesi ve Hayvanseverler Derneği ile birlikte kısırlaştırma operasyonu başlatılmıştır, ilçe belediyelerinin de katılımıyla bir koordinasyon birimi oluşturulmuş, yaralı hayvanlar konusunda 444 2 899 nolu hat devreye alınmış ve bu sayede günün her saatinde yaralı hayvanlara müdahale etme imkanı sağlanmıştır. Kayseri Hayvanları Koruma Derneği Yöneticileri Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin tüm bu hizmetleri nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür plaketi takdim etmiş ve her taleplerinin yerine getirilmesinden dolayı defalarca duydukları memnuniyeti ifade etmişlerdir.
Hal böyle iken ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi hayvanlar konusunda son derece hassasiyet gösterirken bir takım olumsuz haber ve yayınlarla bu hizmetlerin yok sayılması büyük bir haksızlıktır. Kayseri Halkımızın şu hususu bilmesini isteriz ki, köpek barınma evindeki köpek sayısının fazla olması yapılan hizmetin daha iyi olduğunu göstermez. Çünkü Büyükşehir Belediyelerinin görevi, sahipsiz ve başıboş hayvanların bakımını ve tedavisini yaptıktan sonra onları sahiplendirmek ya da hayvanlar için en uygun ortam olan doğaya bırakmaktır. Hayvan barınaklarının başarısı, buradaki mevcut hayvan sayısının fazlalığıyla değil; tedavisi ve bakımı yapıldıktan sonra doğaya kazandırılma sayısıyla ölçülmektedir. 2015 yılında her ay ortalama 70 hayvan tedavileri ve kısırlaştırılmaları sonrası doğaya bırakılırken 2016 yılında bu rakam 175’e çıkmıştır. Ayrıca son iki yılda 2 bin hayvan bakım ve tedavileri sonrası istekli olan vatandaşlarımıza sahiplendirilmiştir. Dolayısıyla son iki yılda 4 binin üzerinde hayvan sahiplendirilmiş ya da doğaya bırakılmıştır. Böylece de Köpek Barınma Evindeki hayvanların sayısı azalmaktadır.
Tüm bunların yanı sıra köpek ölümü iddialarına ilişkin Büyükşehir Belediyesi olarak savcılığa yapmış olduğumuz şikayet Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2016/37377 soruşturma sayılı dosyası ile incelenmektedir. Bu yönde iddialarda bulunanlara ilişkin olarak da emniyet makamlarına gerekli şikayetlerde bulunulmuştur. Halen savcılık soruşturmasının devam etmesi nedeniyle TCK’nın 285. Maddesine aykırılık oluşmaması için herkesin konuyla ilgili hassasiyet göstermesi gerekir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.