Şehir içi ulaşım master planı çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi'nde, konunun uzmanı müşavirlik firmaları tarafından hazırlanan sunumlar masaya yatırıldı

Şehir içi ulaşım master planı çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi'nde, konunun uzmanı müşavirlik firmaları tarafından hazırlanan sunumlar masaya yatırıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Genel Sekreter Yardımcısı Kemalettin Tekinsoy ile ilgili daire başkanı ve birim çalışanlarının hazır bulunduğu sunumlarda Emay Uluslararası Mühendislik ve Müşavirlik, Mescioğlu Mühendislik ve Müşavirlik ile Boğaziçi Proje ve Müşavirlik firmaları, şehir içi ulaşım master planı ile ilgili olarak birer sunum yaptı. Toplantılarda şehir içi ulaşım ana planı konusunda üç firmadan da alternatif ulaşım önerileri alındı ve fikir alış verişinde bulunuldu.

Sunumların ardından bir değerlendirme yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri'nin Türkiye ortalamasının üstünde büyüdüğünü bu nedenle de yeni ihtiyaçların ortaya çıktığını belirterek, "Bizim en son yaptığımız ulaşım master planı 2008 yılında yapılmış bir plan. Bugüne geldiğimizde bu planın artık yetmez olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla yenilememiz gerekiyor. Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Genel Müdürlüğü'nün tavsiyesi gereği her şehrin, en az beş senede bir ulaşım master planını yenilemesi gerekiyor. Kayseri'de araç sayısı, nüfus artış oranından daha fazla artıyor ve şehirdeki hareketlilik de buna paralel olarak artıyor. Ayrıca son yıllarda yeni imar bölgeleri, bölge hastanesi, Mobilyacılar Sitesi gibi yeni sanayi siteleri gibi yerler ortaya çıkıyor. Dolayısıyla bunların ulaşım ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Bu nedenle bir an önce ulaşım master planını yenilememiz zaruri hale geldi. Bu konuda gerek yurt içi gerekse yurt dışındaki çalışmaları görmek istedik ve bu konuda uzman firmaları davet ettik. Hem ülkemizdeki Kayseri ölçeğindeki şehirlerde hem de dünyadaki diğer şehirlerde yapılan çalışmaları inceleme imkanımız oldu. Şimdi bu gelişmeler içerisinde kısa zamanda bir müşavirlik ihalesine çıkacağız ve kentimizin yeni ulaşım master planını ortaya koyacağız" dedi.

ANA HEDEF: TOPLU TAŞIMA

Master Plan çalışmalarında araç, yaya ve bisiklet trafiği ile birlikte asıl üzerinde duracakları konunun toplu taşıma üzerinde olacağına dikkat çeken Başkan Çelik, kısa, orta ve uzun vadeli çalışmalar gerçekleştireceklerini belirterek, "Yaya yolları nasıl olmalı, bisiklet yolları nerden gitmeli, otomobiller, ağır vasıtalar nereden seyretmeli bunlar zaten çözülecek ama bizim asıl hedefimiz, toplu taşıma konusunda nerelere hangi hatları nasıl yapmalıyız, bunlar yüzeyden mi gitmeli yer altına mı inmeli kavşaklarda nasıl geçmeli gibi konularda çok detaylı bir çalışma yapmamız gerekiyor. Belki planlama süreci uzun olacak ama iyi bir planla ilerleyen yıllarda çok daha büyük masrafların ve sıkıntıların önüne geçmiş olacağız. Bu çalışmalar 18 ay civarında biter diye tahmin ediyoruz. Bu 18 aylık çalışma sürecinde bizim hem 5 yıllık kısa vadeli hem 10 yıllık orta vadeli hem de 15 yıllık uzun vadeli bir planla kentimizin ulaşımla ilgili geleceğini gösteren bir rapor çıkacak. Biz de buna göre çalışmalarımızı yapacağız" diye konuştu.

"DOLMUŞLARI KALDIRMAYA BİLE TEŞEBBÜS EDEMEDİLER"

Kayseri'de planlı çalışma konusunda bir kültür oluştuğuna işaret eden Başkan Çelik, Türkiye'de dolmuşları kaldıran tek şehir olduklarını söyleyerek, "El yordamıyla değil bir plan doğrultusunda çalışmalara devam ediyoruz. Zaten Kayseri'de bu konuda bir kültür oluştu. Hamdolsun şu an planlı çalışma konusunda Kayseri bir çok vilayetten önde gidiyor. Haseki başkanımızın yaptığı çalışmalarla şu an dolmuş olmayan tek şehir özelliğimizi hala koruyoruz. Birçok şehir daha teşebbüs bile edemedi. Çok şükür Kayseri planlı çalışma konusunda çok iyi ve Türkiye'ye örnek bir konumdayız. Şimdi de ulaşım master planını hayata geçirip şehir içi ulaşımda çok daha iyi yerlere geleceğiz ve Türkiye'nin en önde giden şehri olacağız inşallah" dedi.