Vali Günaydın ve Başkan Büyükkılıç, pandemi ile mücadele kapsamında saha denetimlerini sürdürüyor.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Vali Şehmus Günaydın ile birlikte, İçişleri Bakanlığı’nın ‘Dinamik Denetim Modeli Faaliyetleri’ konulu genelgesi kapsamında yağmur altında saha denetimi gerçekleştirdi.

Başkan Büyükkılıç, vatandaşlara kalabalık ortam oluşturmamaları uyarısında bulunurken, toplu ulaşımda HES kodu uygulamasının önemini bir kez daha vurguladı.

Kayseri’de 'kontrollü normalleşme' sürecinde denetim ve tedbirler sıklaşırken, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, kent merkezinde denetimlerde bulundu. Denetimler öncesi Valilik binası önünde gazetecilere açıklamalarda bulunan Başkan Büyükkılıç, “Bu süreçte uyum kültürü içerisinde yaptığı çalışmalar ve çabalarından dolayı Sayın Valimize özellikle teşekkür ediyorum. Kamuoyunda Valimizden başka bu sorunu sorun edinen yok gibi de bir algı oluşuyor. Bu hepimizin sorunudur. Bize de Sayın Valimize yardımcı olmak yakışır. Bu anlayış içerisinde bizim çok daha fazla çaba göstermemiz lazım” dedi.

“KALABALIK ORTAM OLUŞTURMAYALIM” UYARISI

Kalabalık ortamların oluşturulmamasına dikkat çeken Büyükkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her şeyden önce kalabalıkları oluşturmamamız, mümkünse oluşmuş kalabalıklarda da yer almamamız gerekmektedir. Bunu mutlaka sağlamalıyız. Belirli yaş gruplarındaki büyüklerimizin sanki mesaiye gidiyor gibi sabahın köründe, pik saat dediğimiz sabah 07.00 ile 09.00 ya da 10.00 arasında toplu ulaşımı kullanmamalarını istirham ediyoruz. İllaki dışarı çıkacaklarsa saat 10.00’dan sonra çıksınlar. Ama hiç de öyle gözükmüyor. Malumunuz sayın büyüklerimizin ücretlerini belediyemiz karşılıyor. Böyle de bir avantaj olduğundan dolayı oradan iniyor, oraya biniyor, oradan iniyor, öbürüne biniyor. Yani böyle bir durum söz konusudur. İşi olduğunda tabi ki istifade etmeli ama ‘gideyim, dolaşayım, canım sıkıldı’ mantığı içerisinde ulaşımı meşgul ederse, herhalde vebal altında kalır gibi geliyor.”

HES KODU SAYESİNDE POZİTİF VAKALAR İLGİLİ YERLERE İLETİLİYOR

Başkan Büyükkılıç, toplu ulaşımda Hayat Eve Sığar (HES) Kodu uygulamasının önemini vurgulayarak, “Bana gelen rapora baktım, salı günü yani dün itibariyle toplu ulaşımda 247 bin yolcu taşımışız. Geçen hafta salı günü de 270 bin yolcu taşındı. Bir miktar azalma var. Ama bu yetmez. Bence bunu daha aşağıya çekmememiz lazım. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, HES kodu uygulamamız 4 aydır devam ediyor. HES kodu uygulaması sonrası 200 civarında vatandaşımızı pozitif oldukları için ilgili mercilere bildirmek durumunda kaldık. Yani sorumsuzca pozitif kişi ulaşım araçlarından yararlanmaya çalışabiliyor. İyi ki biz o tespitleri yapıyoruz, ilgili yerlere iletiyoruz da sonrasında ister istemez daha fazla bulaşın olması da dolaylı olarak engellenmiş oluyor” diye konuştu.

Büyükkılıç, sağlık çalışanlarının ve hastanelerin yükünün hafifletilmesi için kurallara ve tedbirlere uyulması hatırlatmasında bulundu.

Vali Günaydın ise Kayseri’de 5 binin üzerinde kamu görevlisi, sivil toplum örgütü üyeleri ile birlikte dinamik denetleme modeli kapsamında farkındalığı arttırmak ve hassasiyetin biraz daha yukarılara taşınması için denetimler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Günaydın, “Son 1 haftalık rakamlar açıklandığında maalesef ilimiz en çok artış gösteren ilk 10 il arasında. Nedenlerin başında tedbirlerden uzaklaşılması, rehavete kapılmak, hareketliliğin artması olarak görüyoruz” dedi. Vali Günaydın ayrıca filyasyon ekiplerine de doğru bilgi verilmesi gerektiğinin altını çizerek virüsün yayılım hızını bu durumun artırdığını kaydetti.

Konuşmaların ardından Vali Günaydın ile Başkan Büyükkılıç, Sivas Caddesi, Hunat Mahallesi, Yoğunburç, Kazancılar Çarşısı, Cumhuriyet Mahallesi ve Yeraltı Çarşısı gibi şehrin en işlek yaşam alanlarında esnafları tek tek ziyaret ederek, salgın kuralları konusunda hatırlatmalarda bulundu. Vali ile Başkan, esnafların yanı sıra vatandaşlardan korona virüs salgınının önlenmesine yönelik tedbirlere harfiyen uyulmasını, bu sayede kentteki risk oranının düşürülmesine katkı sağlanmasını istediler.